Winterreise Zwei – Sturmwarnung

Nordstrandischmoor: Lorenbahn nach Nordstrandischmoor

Afgelopen augustus heb ik de Duitse waddenkust verkend, waaronder Nordfriesland in Sleeswijk-Holstein (het Duitse deel van het Schiereiland Jutland). Bij de rode stip op de kaart liggen de Halligen, kleine eilanden, sommigen bewoond maar zonder dijken, de huizen staan op terpen want bij hoge (storm)vloed kunnen de eilanden onderlopen. Dus je begrijpt, toen er stormwaarschuwingen uitgegeven werden voor het gehele kustgebied ben ik spoorslags afgereisd naar de kust boven Hamburg. En inderdaad een groot verschil, maar eigenlijk had ik er op gerekend dat zelfs de smalspoorlijn door de zee omspoeld zou worden.

Nordstrandischmoor revisited: de smalspoorlijn naar de Hallig; het wad en de kwelderwerken aan weerszijden van de dam zijn niet meer zichtbaar.

Alle foto’s in februari zijn met windkracht negen gemaakt is, regelmatig werd ik bijna omver geblazen. Toch zijn er op geen van de foto’s woeste golven te zien. Naar ik vermoed komt dit omdat er sprake is van een ondiepe zee (met veel wad) en een voor golven ongunstige windrichting. Geen spectaculaire foto’s dus, ja inderdaad jammer, maar om nu van een mislukte reis te spreken ….
Ik had bovenstaande foto van een dam van rijshout niet graag willen missen, de wind speelt een subtiele hoofdrol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Twitter Linkedin Instagram Vimeo WhatsApp