Een nieuwe Winterreis

Sleeswijk-Holstein – Halligbahn Dagebüll-Oland-Langeneß (Lorenbahn, smalspoorlijn)

Inmiddels al weer ruim zes weken geleden dat ik voor F I N I S T E R R E op pad was. Doel van deze winterreis was om de noordwestelijke kust van Noord-Jutland te fotograferen en het liefst onder winterse omstandigheden. En winter was het! Eerst een tussenstop in Sleeswijk Holstein, niet alleen om een van mijn ‘Halligen’ locaties te fotograferen, maar ook noodzakelijk vanwege het winterse weer, onderweg reed ik op de snelweg achter sneeuwschuivers die de weg vrij aan het maken waren … Aan de kust minde sneeuw, maar wel temperaturen van -10°C … ja ik geef het toe, dat was ‘s nachts, maar overdag slechts een paar graden meer en ondertussen wel de brandstof dop van de auto vastgevroren.

De zee bij Skagen, het Kattegat, met restanten van de ‘Atlantvolden’, de Atlantikwall.

Als eerst reisde ik naar de meest noordelijke locatie, Skagen, in het uiterste noorden, tussen Skagerrak en Kattegat. Idee was om op het punt dat het meest ver weg is te beginnen, dan is het autorijden in een klap achter de rug. En ik kan dan in de daaropvolgende dagen in etappes terugreizen zodat, als de laatste locatie bereikt, de terugreis niet zo ver is. Kortom, vanuit Skagen ben ik langzaam de Noordzee kust van Nordjylland afgezakt.

En terwijl ik verder langs de kust reisde, zuidelijker, werd het ook steeds warmer. Nee niet omdat ik een mediterrane breedtegraad bereikte, maar het werd ander weer toen de dooi inzette. Daar was ik overigens in eerste instantie niet zo blij mee, want de afgelegen besneeuwde landweggetjes die ik moest volgen om aan de kust te komen, veranderden in spiegelgladde ijsbanen, daar was geen winterband tegen opgewassen. Maar toen het ging regenen zette de dooi echt in en kon ik weer verder, verder langs de kust. En verder met fotograferen, tussen de winterse buien door, zoals de foto van de klint laat zien (voor de liefhebbers, dat is een klif, geen duin, opgebouwd uit zand- en kleilagen).

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Twitter Linkedin Instagram Vimeo WhatsApp