Het Boek

Ontwerp van voorplat inclusief de rug met de rugtitel in zwart en deel van het stofomslag

Wat voor boek ?

De zeegezichten uit Time and tide – het zijn er bijna 60 ! – zijn gebundeld in een monumentaal fotoboek. Bijzonder aan het boek is dat het uitsluitend uit panorama’s bestaat. De panorama’s zijn van verschillende lengte en zo lang dat je de foto’s naar links (of naar rechts) uit moet vouwen. Door de uitslaanders, zoals die uitvouw-pagina’s heten, kijk je met de fotograaf mee: van links naar rechts op het strand, van de branding van de zee naar de kust in de verte. En sommige van de panorama’s zijn zelfs zo breed dat uitvouwen naar beide zijden nodig is.

Naast de foto’s staat er in het boek een prachtige én persoonlijk essay van schrijver en NRC-journalist Hans Steketee. Namens Museum Panorama Mesdag verder een korte inleiding van de conservatoren Laura Prins en Suzanne Veldink.

Het boek is het resultaat van de samenwerking tussen fotograaf Siebe Swart en vormgever Els Kerremans en in november 2021 verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Museum bij Panorama Mesdag.

Met uitslaanders!

In bovenstaande filmpje een impressie van de uitslaanders. Om de panorama’s in het boek in volle glorie te zien moeten de pagina’s naar links, naar rechts of naar beide kanten uitgevouwen worden!


Ten tijde van de Voordekunst crowdfunding voor het boek was er een speciale editie te koop met originele foto die niet in het boek stond, Strand Noord. Deze editie is inmiddels uitverkocht evenals de editie met het Lutjewad.

Inmiddels is er ter gelegenheid van de expositie bij Campis podium voor hedendaagse kunst in Assen een derde speciale editie uitgebracht: De Sluftervallei op Texel.

Sluftervallei bij zonsondergang
Strand Noord – U I T V E R K O C H T

.

Lutjewad – ook uitverkocht

Specificaties boek

Inleiding: Laura Prins en Suzanne Veldink (Panorama Mesdag)
Auteur essay: Hans Steketee
Vertaling: Karen Gamester
Vormgeving en productie: Typography Interiority & Other Serious Matters (Den Haag)
Beeldredactie: Siebe Swart, Els Kerremans

Met dank aan: De Gijselaar-Hintzenfonds, Fonds Kwadraat, Hendrik Mullerfonds, Jaap Hartenfonds, Mondriaanfonds en Stichting Voordekunst.

Lithografie: RGM (Vijfhuizen)
Drukwerk: NPN Drukkers (Breda) Bindwerk: Agia (Amsterdam)Formaat: 320 x 260 mm (liggend), 214 pagina’s
Bedrukking: duotone (2 pms-kleuren)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met meegenaaide schutbladen, de rug blijft vrij waardoor het boek goed openvalt. De panorama’s worden in het boek op verschillende breedtes gepresenteerd (van 64 tot 160 cm breed) over 2 tot 6 pagina’s, waardoor uitslaanders van verschillende lengte ontstaan. Het gehele boek bestaat uit uitslaanders.
Taal: Nederlands/Engels.

Twitter Linkedin Instagram Vimeo WhatsApp