Afl. 3 Het ontwerp – de drukproeven

Een van de beslissingen die bij het ontwerpen van een fotoboek boek genomen moet worden, is bepalen hoe er gedrukt moet gaan worden. Omdat het in dit geval om zwart-wit fotografie gaat kan het boek met twee of drie soorten inkt gedrukt gaan worden. In drukkerstermen: er wordt in duotone of in tritone gedrukt.

Bij deze wijze van drukken vormt een neutraal zwarte inkt de basis, de andere inkten voegen een toon toe, van koel (blauwe inkt) tot warm (bruine inkt). Combinaties zijn ook mogelijk en het maakt zelfs uit in welke volgorde gedrukt wordt …

Persproef

De enige manier om te kunnen kiezen is het laten maken van persproeven. Hierbij wordt op de pers die ook bij het drukken van boek gebruikt gaat worden, een aantal vellen in duo- en tritone gedrukt. De verschillen zijn zeer subtiel, het is vooral een kwestie van onderling vergelijken. Op de foto boven zijn de verschillende mogelijkheden naast elkaar te zien: alleen neutral zwart (referentie), twee maal duotone (koel en warm), twee maal tritone (idem). In totaal vijf varianten. Op de foto’s van de website komen de subtiele verschillen niet goed tot hun recht – u moet wachten totdat u het boek in handen heeft om de keuze voor een koele duotoon te waarderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Twitter Linkedin Instagram Vimeo WhatsApp