De fotograaf

Siebe Swart (Amsterdam, 1957) documentair fotograaf, gespecialiseerd in panorama en luchtfotografie voor stedenbouw, planologie en ruimtelijke ordening. Woont en werkt in Amsterdam.

Belangrijkste activiteit is de exploitatie van een omvangrijk online luchtfoto-archief en daarnaast werk in opdracht van onder andere Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, NRC Handelsblad, Planbureau voor de Leefomgeving, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Ook fotografeerde Swart voor boeken als bijvoorbeeld Voorbij de dijken – Hoe Nederland met het water werkt; De haven van Rotterdam – Wereld tussen stad en zee; De DeltawerkenAtlas van de Wederopbouw – Reis door de wederopbouw van Nederland en Tracy Metz’ Zoet&Zout – Water en de Nederlanders, uitgeven bij nai010 uitgevers publishers.

Verder heeft Siebe verschillende eigen boeken gepubliceerd, in de jaren 1990 Panorama’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In 2007 verscheen Panorama Nederland (uitgeverij Waanders), een monumentaal boek met als onderwerp de transformatie van het Nederlands landschap als gevolg van de aanleg van grote infrastructurele projecten in de periode 1997-2007. Ter gelegenheid van de expositie in Huis Marseille in 2012/2013 verscheen HetLageLand / TheLowland, Nederland en de strijd tegen het water in heden, verleden en toekomst.

Time and tide wait for no man is de titel van Swart’s meest recente boek. Het gelijknamige project wordt geëxposeerd bij Museum Panorama Mesdag.

Momenteel werk Siebe aan een vervolg van Time & Tide buiten Nederland, langs de kusten van Normandië en Bretagne (Frankrijk). Reizen naar de waddenkusten van Duitsland en Denemarken zijn in voorbereiding.

Twitter Linkedin Instagram Vimeo WhatsApp