F I N I S T E R R E

Het vervolg van het project buiten Nederland, Time and tide deel twee, heeft als werktitel Finisterre.

De werktitel komt van het Latijnse Finis Terrea en verwijst naar het einde van de wereld. De werktitel is verwant aan de de naam van het Franse departement Finistère in Bretagne. Of misschien denkt u aan het Spaanse Fisterra, een landtong in Galicië en voor veel pelgrims naar Santiago de Compostela het ultieme eindpunt van de pelgrimstocht.

Details van de reizen en verslag van de fotografische wederwaardigheden kunt u lezen op FINISTERRE – weblog, zie menu hierboven.


Op deze pagina een selectie van foto’s zoals gemaakt tijdens drie reizen naar Frankrijk. Gedurende elke reis is het kustgebied van Calais (de regio Nord – Pas de Calais) – tot aan Le Havre (departement Seine-Maritime) bezocht. Elk tabblad laat het resultaat van een andere reis zien (van links naar rechts terug in de tijd).

Reizen naar andere delen van Frankrijk en naar de Duits-Deense Wadden zijn in voorbereiding.

Plage d’Antifer (Plage du Tilleul); Pointe de la Courtine; Côte d’Albâtre. copyright © 2022 foto/photo Siebe Swart

April 2022 Ook op de derde reis waren het opnieuw vooral de kliffen zelf die het onderwerp vormden. Belangrijk verschil is echter dat er op deze reis uitsluitend met de drone gefotografeerd is. Zo is er op het strand bij Plage d Antifer (omgeving van Étretat) een ‘falaise’ gefotografeerd, een die recent was ingestort. Officiel was het strand verboden gebied wegens instortingsgevaar, maar de drone maakt het mogelijk veilig te werken.

Fotograferen met de drone betekent niet altijd dat het luchtfoto’s van grote hoogte worden, in tegendeel. Juist langs de kliffen van de Normandische kust zijn foto’s gemaakt op maaiveld-niveau van de rotsen zelf. Overigens wel zo’n 40 – 50 meter boven zeeniveau.

Sainte-Marguerite-sur-Mer, het blockhaus als onderdeel van het landschap en ‘top down’ gefotografeerd

Twitter Linkedin Instagram Vimeo WhatsApp